14 Şubat 2012 Salı

HER ETKİ BiR TEPKi DOĞURUR

HER ETKi BiR TEPKi DOGURUR
 Etkileşim halinde olan tüm cisimler birbirine kuvvet uygular. Her etkiye eşit ve zıt yönlü tepki kuvveti vardır. Etki ve tepki kuvvetleri aynı büyüklükte ve zıt yönlü olmasına rağmen farklı cisimler üzerine etki ettiğinden birbirlerinin etkisini yok etmezler.
Bir atın arabayı çekmesinde, at arabayı çekerken, araba da zıt yönlü eşit bir kuvvetle ata tepki gösterir. Etki tepkiye eşit olmasına rağmen araba hareket eder. Burada etki araba üzerine, tepki ise at üzerinedir. Etki ile tepki aynı cisim üzerine değildir. Aynı cisim üzerinde olsaydı, net kuvvet sıfır olacağından araba hareket etmeyecekti.
Etki  tepki olayı; yarışa başlayacak olan sporcuların ilk hareket anında, potaya basket atmak için yerden zıplamak üzere olan sporcunun ayakları ile yer arasında, koli ya da kutuyu sürüklemeye çalışan işçi ile koli arasında, kaleye şut çeken futbolcunun ayakkabısı ile top arasında, koltuğa oturan yolcu ile koltuk arasında, elinde çay tepsisi ile çay dağıtan çaycının eli ile tepsi arasında, ok atmak üzere yayını geren sporcunun eli ile yayarasında vs. görülebilir.

 Etki ile tepki arasındaki ilişki Fetki =  FtePki şeklinde gösterilir.

Etki  Tepki büyüklüğü, etkileşme yüzeyine dik olan kuvvetlerin bileşkesinden bulunur. Etki  Tepki büyüklüğüne N denilir.

Cisim ağırlığı mg olmak üzere şekillerde etki  tepki büyüklüğü olan N değerleri verilmiştir.