14 Şubat 2012 Salı

Cisimlerin Birbirine Göre Hareketi

Cisimlerin Birbirine Göre Hareketi
 Hareketler, gözlendiği referans sistemine ya da gözlem çerçevesine bağlı olarak tanımlanır. Eğer bir cisim, sabit kabul edilen gözlem çerçevesine göre zamanla yerdeğiştiriyorsa hareket ediyor görülürken, sabit olmayan başka gözlem çerçevesine göre hareketsiz görülebilir. Hareket halindeki otobüste oturan bir yolcu, otobüse göre hareketsiz, yere göre hareketlidir. Aynı yönde eşit süratlerle yanyana giden iki aracın sürücüleri birbirine göre hareketsizdir. Ancak bu araçlara zıt yönde giden bir aracın sürücüsüne göre ya da yolda durmakta olan bir yolcuya göre hareketlidir.
Yerde duran bir göziemeiye göre düşeyolarak inen yağmur damlalarının izlediği yol, hızla giden bir otomobilin şoförüne göre eğik görünür. Dolayısıyla hem hareket hemde hareket sırasında izlenilen yol, referans ya da gözlem çerçevelerine göre değişik olabilir.
Bir referans sisteminde duran bir cisim, başka bir referans sistemine göre hareketli olabilir. Cismin izlediği yörünge ise, gözlem çerçevesine göre doğrusal ya da eğriselolabilir.