14 Şubat 2012 Salı

Bir Doğru Boyunca Hareket

Bir Doğru Boyunca Hareket
Düz bir yolda sabit süratla hareket eden, hızlanan ya da yavaşlayan; sürtünmesi önemsiz ortamda belirli yükseklikten serbest bırakılan ya da aşağı doğru düşeyolarak bir hızla atılan, yerden düşey olarak yukarı doğru atılan cisimlerin hareketi bir doğru boyunca harekettir.
 Bir doğru boyunca hareket eden cismin hızına göre, hareket çeşitleri belirlenir. Bu hareketlerden, düzgün doğrusal hareket: Cismin eşit zaman aralıklarında eşit miktar yer değiştirdiği hareket çeşitidir. Bu harekette cismin hızı sabittir. Düzgün doğrusal harekette hız sabit olduğu için ivme sıfırdır. Cismin konumu x, 2x, 3x, 4x .... olarak değişirken tıx = x olup, v = sabit tir. Dolayısıyla a = O dır.
Düzgün değişen doğrusal hareket: Cismin hızının eşit zaman aralıklarında eşit miktar değiştiği hareket çeşididir. Bu harekette hız sabit değildir.
Düzgün değişen doğrusal harekette, hız düzgün değiştiği için ivme sabittir. Cismin hızı v, 2v, 3v, 4v .......... olarak değişirken tıv = v olup a = sabittir.
 Duruştan ya da belirli bir ilk hızla harekete başlayan cisimlere hareketi yönünde net kuvvet uygulandığında, cismin hızı zamanla düzgün olarak artar. Cismin yapmış olduğu bu harekette net kuvvet sabit olduğundan ivmede sabittir. Eğer net kuvvet ilk hıza zıt yönde ise bu kez cismin hızı düzgün olarak azalır sıfır olur. Sonra ise zıt yönde düzgün olarak artar. Yani cisim önce düzgün olarak yavaşlayıp durur sonra zıt yönde düzgün olarak hızlanmaya başlar. Burada da net kuvvet sabit olduğundan ivmede sabittir. Ancak buradaki ivme ile yukarıda bahsedilen ivme ile aynı yönlü değildir.